Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
0,00 

Twój koszyk

Bezpieczne zakupy
0
logocool people cool product
15 października, 2021

Olej marchewkowy i jego wyjątkowe właściwości

W ostatnim czasie wiele osób powraca do natury i sięga po suplementy diety oraz kosmetyki na bazie naturalnych ekstraktów. Olej marchewkowy jest nam znany od wieków. Już w starożytności odkryto jego cudowne właściwości. Dowiedziono, że świetnie wygładza cerę, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Ale to nie wszystko! Skład oleju z nasion z marchwi. Olej […]

W ostatnim czasie wiele osób powraca do natury i sięga po suplementy diety oraz kosmetyki na bazie naturalnych ekstraktów. Olej marchewkowy jest nam znany od wieków. Już w starożytności odkryto jego cudowne właściwości. Dowiedziono, że świetnie wygładza cerę, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Ale to nie wszystko!

Skład oleju z nasion z marchwi.

Olej ten jest wzbogacony w cenne składniki, które pozytywnie wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe w tym stearynowy, linolowy i palmitynowy oraz liteolinę, które wspomagają pracę układu nerwowego, chroni komórki nerwowe, ale również wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Olej jest źródłem witamin A, E, czyli witaminy, która nazywana jest “eliksirem młodości”, C i F oraz witamin z grupy B. Witaminy te odpowiadają za właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz za dobrą kondycję skóry i włosów. Witamina F wspiera układ naczyniowy oraz nerwowy. Jest niezbędna do tego, by zachować płodność, ale przede wszystkim ochrania wątrobę i zapobiega jej marskości.

Jak powstaje olejek z marchwi?

Olej marchewkowy pozyskuje się z nasion marchwi. Tłoczy się je na zimno. Ten cenny ekstrakt ma nie tylko mocny, pomarańczowy kolor i słodki zapach, ale jego główną zaletą są właściwości pielęgnujące skórę – przede wszystkim taką, która jest sucha, dojrzała i skłonna do podrażnień. Co więcej, zaletą oleju marchwiowego jest to, że nie zawiera żadnych parabenów, sztucznych barwników czy drażniących substancji zapachowych. Jego skład ma zbawienny wpływ na naszą urodę.

Właściwości oleju z nasion marchwi, kluczem do naszego zdrowia!

Należy podkreślić, że olej ten może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Systematyczne spożywanie tego oleju przyniesie nam wiele korzyści, gdyż działa on przeciwwirusowo i antybakteryjnie, co jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Kolejnym atutem jest fakt, że wspomaga on leczenie ran, wrzodów oraz pomaga w problemach z układem pokarmowym. Co więcej stymuluje krążenie oraz pobudza metabolizm, więc jest polecany w trakcie odchudzania. Preparat detoksykuje krew, tkanki, wątrobę i nerki eliminując toksyny, przede wszystkim kwas moczowy, który odkłada się głównie w stawach, więc jest on idealny w leczeniu reumatyzmu i zapalenia stawów.

Dobrodziejstwo dla naszej skóry.

Olejek ten stosowany zewnętrznie łagodzi objawy łuszczycy oraz skutki poparzeń słonecznych, podrażnień i miejscowych przesuszeń skóry. Olej z nasion marchwi jest zatem naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Zwiększa ponadto odporność skóry na uszkodzenia, dzięki czemu skóra wystawiona na wielogodzinne działanie słońca w mniejszym stopniu odczuje jego podrażniające działanie. Dlaczego? Ponieważ obfituje on w karotenoidy, zapewniające skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV). Używany przez osoby o jasnej skórze, nada jej efekt naturalnej opalenizny, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu. Składniki oleju marchwiowego wykazują także działanie przeciwrodnikowe, zapobiegają szorstkości naskórka, zwiększają stopień nawodnienia głębszych warstw skóry, polepszają podział komórek, zapobiegają pogłębianiu się zmarszczek! To prawdziwy dar natury dla naszej skóry. Co więcej, systematyczne stosowanie widocznie odmładza skórę, sprawiając, że oznaki starzenia takie jak zmarszczki, przebarwienia i utrata napięcia, stają się zdecydowanie mniej widoczne. Jego atutem jest również szybkie wnikanie w głębsze warstwy skóry, jednocześnie bez blokowania wydzielania sebum. Więc jeśli chcesz nadać swojej skórze świeży i odmłodzony wygląd, ten olejek jest właśnie dla Ciebie!

Zastosowanie olejku z marchwi.

Olejek ten świetnie się sprawdzi jako zamiennik kremu lub balsamu. Można go również dodać do swoich ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych, wykorzystywać jako olejek do masażu lub jako olejek kąpielowy. Ten naturalny kosmetyk jest bardzo wygodny w użyciu, łatwo się rozsmarowuje i dobrze wchłania. Kolejną jego zaletą jest fakt, że jest bardzo wydajny i niezwykle skuteczny. Z efektów jego działania bardzo zadowolone będą osoby po 40 roku życia, które dostrzegają na swojej skórze pierwsze oznaki starzenia i przesuszenia skóry. Ale nie tylko one! Zadowolenie z jego magicznychwłaściwości wykazują osoby w każdym wieku. Sprawdzi się on doskonale również jako specyfik do olejowania włosów, gdyż wspaniale poradzi sobie z różnymi problemami. Nie tylko je wygładza, ale także sprawia, że skóra głowy staje się nawilżona i oczyszczona, a same cebulki włosowe staną się maksymalnie odżywione!

Jak i na co stosować olej marchewkowy?

1.) Maseczka na włosy:

Doskonale sprawdzi się jako maseczka nawilżająca poprawiająca stan włosów. Wystarczy nałożyć olejek na skórę głowy, a następnie pozostawić na dwie godziny i zmyć delikatnym szamponem.

2.) Łuszczyca i podrażnienie skóry:

Należy nanieść kilka kropel bezpośrednio na podrażnioną skórę i delikatnie masować opuszkami palców, pozostawić do wchłonięcia.

3.) Zdrowa opalenizna:

Warto aplikować olejek przynajmniej raz dziennie wmasowując kolistymi ruchami w skórę twarzy i ciała, najlepiej bezpośrednio po kąpieli. Efekt opalenizny zauważalny jest już po tygodniu.

4.) Zmarszczki i brak jędrności skóry:

Przygotować można mieszankę oleju z nasion marchwi w stężeniu 10-15 % z innym naturalnym olejem bazowym np. ze słodkich migdałów, albo olejem jojoba ( 2-3 krople olejku z nasion marchwi na 15 -20 ml oleju bazowego). Najlepsze efekty przynosi zastosowanie takiej mieszanki podczas wykonywania masażu anti-aging.

5.) Dodatek do kosmetyków:

5 - 10 kropli należy dodać do kremu, szamponu, balsamu do ciała, maseczki lub odżywki do włosów

Jak sami widzicie pozytywnych właściwości tego skarbu nie widać końca! Dlatego ważne by mieć go w swoim domu. Olej ten potrafi wypielęgnować wszystkie partie naszego ciała. Kobiety również stosują go jako naturalną bazę pod makijaż czy sposób na poradzenie sobie z cieniami pod oczami. Jaką formę wybierzesz, zależy tylko od Ciebie. Więc do dzieła!

Artykuł napisany przez Dorota

Powiązane posty

Copyright © 2024 COOL PEOPLE Sp. z o.o.
Made with ❤ CoolCoola
lockusercartmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram